Calculator on-line
РУ | ROM

Lu-Vi 11:00 - 19:00

info@help24.md

mun. Chișinău, str. Bucuresti 23a
mun. Bălți, str. Decebal 10/1
Grija pentru cei bolnavi și vârstnici
ru / ro
Program de lucru: Luni-Vineri 11:00 - 19:00
caremd@yandex.ru
+7 (495) 504-23-95

Îngrijirea persoanelor în vîrstă, bolnave la domiciliu

Îmbătrînirea este un proces care cu părere de rău nu poate da cale întoarsă. Omul, după natura sa odată cu atingirea bătrîneții poate deveni mai neîcrezut în sine, din cauza că persoana înțelege că nu se va putea isprăvi fără ajutorul altora, nu va găsi limbă comună cu copiii și nepoții, dar necesitatea de a fi înțeleși, protejați și iubiți doar va crește. La sigur aflarea în sinul familiei este acel efect placebo care va izbăvi persoana de depresie și bătrînețea nu va fi în culori sumbre. Din păcate ritmul de viață ne permite doar să ne dedicăm timpul serviciului, dar nu și persoanelor dragi. Situația și mai tare se agravează cînd apare o oarecare boală și persoana apropiată are nevoie de îngrijiri medicale. În aceste cazuri în ajutor vă pot veni serviciile de patronaj, personalul în cazul dat dispune de cunoștințe și aptitudinile necesare pentru a oferi bolnavului o îngrijire corespunzătoare situației. Acest lucru este foarte greu, deoarece trebuie luați în considerare mai mulți factori.

Specificul îngrijirii persoanei bolnave în etate

Somnul

Chiar și la bătrînețe persoana are nevoie de un somn de 8 ore, iar în cazul cînd aceasta este epuizată atît fizic cît și moral, urmează și regimul somnului de zi. Somnul în cazul dat iese pe primul plan, deoarece datorită nevrozelor care epuizează completamente persoana, organismul înafară de somn nu mai dorește nimic. Este cunoscut faptul că persoanele în etate au probleme cu somnul. Pentru evitarea acestor probleme sunt recomandate somnifere, dar acestea provoacă deprindere și trebuie de creat condiții optime pentru normalizarea somnului.

  • persoanele în etate trebuie să adoarmă în liniște;
  • patul trebuie să fie tare, se recomandă utilizarea saltelei ortopedice;
  • temperatura în cameră nu trebuie să depășească 18 – 22 de grade;
  • camera înainte de somn trebuie aerisită, iar vara se recomandă ca fereastra în timpul somnului să fie întredeschisă;
  • ar fi de dorit să fie efectuată o plimbare cît de mică înainte de somn.

Efectuarea acestor simple recomandări vor face ca persoana să adoarmă mai repede și să aibă un somn liniștit, în caz contrar totuși va trebui să administreze preparatele sedative prescrise de medic.

Igiena

La bolnavi deseori observăm problemele ce țin de urinare și defecare. În ziua de azi sunt o mulțime de lucruri care ne pot ajuta să ne isprăvim cu problema dată, acestea sunt: scutecele, scutecele de unică folosință, oala. Aceste obiecte trebuie să fie des schimbate, iar oala curățită. Aceasta încă o dată demonstrează că îngrijirea persoanei vîrstnice urmează a fi încredințată unui specialist. Respectarea igienei zilnice este lucru foarte important pentru persoana vîrstnică și efectuarea acesteia corespunzător va reduce discomfortul simțit de persoană. Este necesar să urmați următoarele sfaturi:

  • să efectuația igiena corpului în întregime 1-2 pe săptămînă;
  • în fiecare zi să îi spălați picioarele cu o perie specială pentru ai îndepărta bătăturile și urmează să îi tăiați unghiile;
  • să foloți săpun care conține un nivel înal de grăsimi pentru a preveni uscarea pielii și mîncărimii;
  • să folosiți cremă hidratantă.

Reeșind din informația prezentată mai sus ajungem la concluzia că pentru îngrijirea unei persoane în etate este nevoie de ajutorul unui specialist. Centrul medical ”grija” dispune de personal calificat și cu experiență în acest domeniu. Apelînd la astfel de servicii veți da dovadă de grijă față de persoana apropiată.