Calculator on-line
РУ | ROM

Lu-Vi 11:00 - 19:00

info@help24.md

mun. Chișinău, str. Bucuresti 23a
mun. Bălți, str. Decebal 10/1
Grija pentru cei bolnavi și vârstnici
ru / ro
Program de lucru: Luni-Vineri 11:00 - 19:00
caremd@yandex.ru
+7 (495) 504-23-95

Îngrijirea persoanelor după 80 de ani

Persoanele după 80 de ani sunt cele care suferă cel mai des de recidive în ceea ce privește boala. Brusc se înrăutățește auzul, vederea și memoria. Multe din aceste persoane spun că sunt deprimate, nu țin minte chiar și ceea ce ține de ceva simplu nu mai spunem nimic de lucruri serioase. Cu alte cuvinte, în această perioadă a vieții persoana are nevoie să fie îngrijită și supravegheată permanent. Așadar, apare întrebarea – cum trebuie să avem grijă de o persoană mai mare de 80 de ani? Acesta este un lucru greu, mai ales dacă aveți și alte griji, cum ar fi serviciul, copiii. De asemenea, sunt multe mărunțișuri care trebuie luate în considerație.

Alimentația persoanei în etate

Organizarea alimentației corecte este extrem de importantă. Cel mai bine în cazul dat ar fi să vă consultați cu un medic pentru a lua în considerație toate nuanțele ce țin de alimentare. Iată unele reguli care o să vă ajute în ceea ce privește alimentația pentru persoanele vîrstnice:

  • în meniu trebuie să fie inclusă mîncarea care conține multe proteine ( carnea care să nu fie prea grasă, pește);
  • în alimentație trebuie să fie incluse vitamine, precum fructele și legumele;
  • nu trebuie să uitați de terciuri și de produsele lactate;
  • trebuie exclusă mîncarea care conține multă grăsime;
  • să existe măsură în consumul dulciurilor și a produselor de patiserie;
  • în cazul cînd persoana primește pastile trebuie să fie urmate instrucțiunile cu privire la alimentația în ceea ce privește administrarea pastilelor date.

Hobby-ul pentru persoanele în vîrstă

Îngrijirea persoanei în vîrstă înseamnă nu numai asigurea comfortului fizic, dar și a celui moral. Cel mai des peroanele la vîrsta dată sunt mai mult disperate și triste, ceea ce nu este benefic pentru sănătatea lor. Trebuie pentru aceste persoane să creăm și condiții de odihnă sau să îi oferim posibilitatea să se ocupe cu ceea ce le place mai mult. De exemplu:

  • să organizăm plimbări în parc sau chiar împrejurul casei, deoarece aerul curat este foarte benefic la orice vîrstă, dar mai ales atunci cînd ești deja în vîrstă;
  • trebuie să vorbiți mai mult cu persoana, deoarece discuțiile ajută la ameliorarea durerii interioare, în cazul dat trebuie să puteți mai mult asculta, decît vorbi;
  • de asemenea, puteți ascultă muzică sau privi un film.

Siguranța persoanei în etate

Cel mai des persoanele în etate cu greu se orientează în spațiu și timp. În rezultatul pierderii vederei pot să apară diferite mici traumatisme chiar dacă persoana se află acasă. Trebuie de luat în considerație că în cazul cînd vederea este mai slabă, persoanele în etate pot vedea spațiul înconjurător un pic distersionat, de aceea trebuie luate toate măsurile petru a mări spațiul sau a face în așa mod ca acesteia să îi fie comod să se deplaseze. Urmeză să ascundeți obiectele care pot provoca traumatisme, ar fi de dorit să fiți alături cînd persoana părăsește locuința, iar în unele cazuri este necesar să o conduceți și la balcon. Este cazul ca persoana să dispună de orice informație legată de sine sau măcar un număr de contact al d-nstră ca în caz de ceva să poată lua legătură cu d-nstră. Faceți care-va însemnări și le puneți numaidecît în haina persoanei.

Igiena de zi cu zi

Chiar dacă în tinerețe persoana era una din cele mai arhi curate și permanent avea grijă de sine, odată cu vîrsta ea poate uita să se spele pe dinți, pe mîini sau chiar să mergă la baie pentru efectuarea necesităților fizilogice. Ingrijirea persoanei în etate numaidecît presupune ajutorul în ceea ce privește igiena de zi cu zi. De asemenea, nu uitați să aerisiți încăperea înainte de somn pentru a evita insomnia. Dacă aerisirea camerei nu produce efect, atunci trebuie să îi administrați seditivul recomandat de medic, fiindcă odihna contează mult. Persoanele în etate sunt niște pacienți deosebiți, de aceea majoritatea consideră că îngrijirea lor este un lucru greu. În acest caz urmează să vă adresați la specialiști, ”centrul medical Grija”, oferă servicii de patronaj și îngrijire, oferindu-vă un personal calificat și resonsabil care va avea grijă de persoana dragă d-nstră.